CO2 krijgt toch rol in aanbesteding

De CO2-uitstoot gaat toch een rol spelen bij in Amsterdamse vuilnis- en veegwagens.

Dat schrijven de wethouders Pieter Litjens (Inkoop) en Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) aan de gemeenteraad. Ook wordt de lopende aanbesteding voor diesels in 366 voertuigen opnieuw verlengd.

Dat is de uitweg die Litjens en Choho hebben gevonden, nadat GroenLinks en D66 hadden geschermd met de mogelijkheid het stadsbestuur terug te fluiten. Het zinde die partijen niets dat de aanbesteding dreigde uit te draaien op een overwinning voor een dieselsoort die wordt gemaakt met aardgas, een fossiele brandstof.

Streepje voor
Net als de RAI Vereniging, de branchevereniging van autofabrikanten, vonden Marijn Bosman (D66) en Jasper Groen (GroenLinks) dat brandstoffen die zorgen voor minder uitstoot van het broeikasgas CO2 een streepje voor moeten krijgen. Alleen in dat geval maken leveranciers van biobrandstoffen een kans om de aanbesteding winnend af te sluiten.

Merkwaardig genoeg liep de aanbesteding vorig jaar ook al en toen wilde de gemeente brandstoffen die de uitstoot van CO2 terugdringen nog een voorsprong geven. Die aanbesteding werd echter plotseling stopgezet en later opnieuw ingezet , maar nu met drastisch veranderde voorwaarden.

De aanbesteding gaat door, maar de inschrijftermijn wordt verlengd tot september. Ook wordt bij de gegadigden extra informatie opgevraagd, want onderzoek van onderzoeksinstituut TNO heeft nieuwe twijfels opgeroepen.

TNO concludeert dat de CO2-besparing door brandstoffen lastig meetbaar is. Als biobrandstoffen uit afval worden geproduceerd, kan de CO2-reductie oplopen tot wel 90 procent. Maar als bos moet wijken voor de gewassen die de grondstof zijn voor biobrandstoffen, kan het zijn dat de CO2-uitstoot groter is dan bij fossiele diesel.

Daarnaast zou diesel uit aardgas of planten kunnen leiden tot meer slijtage van de voertuigen. De gemeente heeft de leveranciers gevraagd of zij daarover garanties willen geven.
Een eerlijke kans

Vanuit de gemeenteraad wordt opgetogen op het besluit gereageerd. Bosman concludeert dat controle door de volksvertegenwoordiging heeft gewerkt. Groen zegt dat de brief wel nieuwe vragen oproept.

Klimaatactiegroep Amsterdam Fossielvrij verwijst naar de uitgesproken ambitie van Amsterdam ‘fossielvrij’ te worden. “Dan is het niet meer dan logisch dat niet-fossiele brandstoffen een eerlijke kans krijgen,” zegt Sven Jense.

Bron: Parool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *