Rechtszaak Warmteplan Sluisbuurt

Achtergrond
De Sluisbuurt een nieuwbouw ontwikkelingsgebied op Zeeburgereiland Amsterdam.
De Gemeente Amsterdam wil de huizen in nieuwbouw-wijk  aansluiten op een warmtenet van hoge temperatuur. De warmte is afkomstig van afvalverbranding, een aardgascentrale en straks wellicht ook biomassa.

Dat klinkt niet erg klimaatvriendelijk, en dat is het ook niet. Gemeente Amsterdam sluit expres duurzamere opties, zoals zonnepanelen en warmtepompen uit. Dat doen zij middels het warmteplan dat is opgesteld door de gemeente zelf. Ondertussen worden zoveel mogelijk woningen aangesloten op het warmtenet van de Gemeente en Vattenfall.
Dit gaat tegen landelijk wetten en regelgeving in. Een gemeente mag namelijk niet zomaar duurzame opties uitsluiten ten gunste van een niet-duurzaam warmtenet.

Amsterdam Fossielvrij zet zich in voor een eerlijke, schone en duurzame klimaattransitie. We kunnen niet toestaan dat er straks moderne woningen worden verwarmd met biomassa, aardgas en afvalverbranding.

Uitspraak en hoger beroep
Stichting Amsterdam Fossielvrij is sinds 2018 bezig met rechtszaak   om het warmteplan te vernietigen. April 2020 heeft de rechtbank ons in het gelijk gesteld.
Kort daarna heeft de gemeente besloten in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank.  

De zittingsdatum is inmiddels bekend: 6 september 2021. Voor die tijd hopen we dus ook voldoende donaties bij elkaar te hebben om de juridische kosten te dekken.
Amsterdam Fossielvrij draait voor 100% op vrijwillige inzet en we hebben geen inkomsten uit commerciële activiteiten. Uw donatie is van groot belang voor ons voortbestaan en de uitkomst van het hoger beroep! Zonder uw donatie kunnen wij de advocaatkosten simpelweg niet betalen en dreigen we de rechtszaak te verliezen.

Uitkomst rechtszaak geldt voor heel Nederland!
Als Amsterdam middels hoger beroep alsnog de uitspraak terugdraait dan
zitten corporaties en projectontwikkelaars elders in Nederland met een groot probleem. In dat geval blijft namelijk de juridische deur open om nog tientallen duizenden nieuwbouwwoningen verplicht aan te sluiten op warmtenetten die draaien op fossiele brandstoffen en biomassaverbranding. Andere gemeentes die nog vastzitten aan oude concessieovereenkomsten met fossiele energiebedrijven zullen het Amsterdam niet in dank afnemen.

Behoud het vrije speelveld
Een vrijheid om nieuwe innovatieve oplossingen te kiezen werkt juist als prikkel voor partijen zoals Vattenfall om hun warmteaanbod te verduurzamen. De keuze voor een WKO in de Sluisbuurt bewijst dat de rechtszaak precies het effect heeft gehad waarop we gehoopt hadden. Daarom zou het eeuwig zonde zijn als de gemeente daar nu weer vanaf ziet.

Klik hier om te doneren

Voor de zaak Sluisbuurt hebben we hulp ingeroepen van een gerenommeerd advocatenkantoor Prakken d’ Oliviera. Alle opbrengsten van de deze fundraiser gaan naar de juridische kosten die door dit kantoor wordt gemaakt ter behoeven van de zaak Sluisbuurt. In de uitzonderlijke situatie dat er geld overblijft na het hoger beroep het geld besteed aan onze bredere campagne tegen biomassa en fossiele stadswarmte in Amsterdam. Ook die strijd is nog lang niet gestreden.

Download hier: ‘Waar Vuur is, is Rook: Amsterdamse Stadswarmte in Tijden van VerduurzamingHet uitgebreide rapport door Dr Matthijs Hisschemöller van onderzoeksinstituut DRIFT in Rotterdam. Over de fouten en misstanden rondom het warmteplan Sluisbuurt.

Klik hier voor de aangevulde beroepsgronden

← Terug naar homepage