Rechtszaak Sluisbuurt

De Gemeente Amsterdam wil de huizen in nieuwbouw-wijk Sluisbuurt op Zeeburgereiland aansluiten op een warmtenet van hoge temperatuur. De warmte is afkomstig van afvalverbranding, een aardgascentrale en straks wellicht ook biomassa.

Dat klinkt niet erg klimaatvriendelijk, en dat is het ook niet. Gemeente Amsterdam sluit expres duurzamere opties, zoals zonnepanelen en warmtepompen uit. Dit gaat tegen landelijk wetten en regelgeving in.

Stichting Amsterdam Fossielvrij heeft daarom een rechtszaak aangespannen  om het warmteplan te vernietigen. April 2020 heeft de rechtbank ons in het gelijk gesteld.
Kort daarna heeft de gemeente besloten in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank.

Rechtszaken voeren is duur! 
Amsterdam Fossielvrij draait voor 100% op vrijwillige inzet en we hebben geen inkomsten uit commerciele activiteiten. Uw donatie is van groot belang voor ons voortbestaan en de uitkomst van het hoger beroep!

Klik hier om te doneren

De zittingsdatum is nog niet bekend, maar verwachten begin 2021. Voor die tijd hopen we dus ook voldoende donaties bij elkaar te hebben om de juridische kosten te dekken.

Voor de zaak Sluisbuurt hebben we hulp ingeroepen van een gerenomeerd advocatenkantoor Prakken d’ Oliviera. Alle opbrengsten van de deze fundraiser gaan naar de juridische kosten die door dit kantoor wordt gemaakt ter behoeven van de zaak Sluisbuurt. In de uitzonderlijke situatie dat er geld overblijft na het hoger beroep het geld besteed aan onze bredere campagne tegen biomassa en fossiele stadswarmte in Amsterdam. Ook die strijd is nog lang niet gestreden.

Kijk hieronder voor meer achtergrond informatie over de rechtszaak.

Download hier: ‘Waar Vuur is, is Rook: Amsterdamse Stadswarmte in Tijden van VerduurzamingHet uitgebreide rapport door Dr Matthijs Hisschemöller van onderzoeksinstituut DRIFT in Rotterdam. Over de fouten en misstanden rondom het warmteplan Sluisbuurt.

Klik hier voor de aangevulde beroepsgronden

← Terug naar homepage