Rotterdam loopt voorop! Tenminste, wel als het gaat om duurzame warmtetechnieken. Een appartementencomplex in het rotterdamse Rozenburg gaat over op 100% waterstof, en dat zonder het vervangen van de bestaande infrastructuur. Nog nooit eerder ging een ‘ouderwetse’ aardgasleiding in de gebouwde omgeving over naar pure waterstof.
Ondanks een riant aanbod van kolen-warmte uit de haven voelt de Maasstad zich genoodzaakt om ook te kijken naar energievormen die meer toekomstperspectief hebben.
Uiteraard moet nog blijken of het haalbaar en betaalbaar is om overal op grote schaal waterstof in te zetten voor warmte. Bovendien moeten we zien te waarborgen dat waterstof ook uit duurzame bronnen komt zoals wind- en zonnestroom. Voorstanders van de ‘waterstof-economie’ vergeten er wel eens bij te vermelden dat waterstof een energiedrager is, en dus niet vorm van groene energie die opzichzelf staat.
Desondanks biedt deze succesvolle test in Rotterdam perspectief voor het inzetten van waterstof in de bebouwde omgeving. Niet alleen voor de oude stadswijken -waar woningisolatie relatief lastig is – maar ook voor wijken waar de bestaande aardgas-infrastructuur nog niet aan vervanging toe is. Zo kan waterstof helpen bij het versneld uitfaseren van aardgas.
Zonder al te veel bombarie is ook het Amsterdamse DUWO begonnen aan een pilot met waterstofgas voor de Uilestende-flats in Buitenveldert. Ook hier moet natuurlijk nog maar blijken of de pilot een succes wordt.
Het is wel opvallend dat Amsterdamse woningcorporaties die niet aangesloten zitten bij de city-deal (stadswarmte) het meest vooruitstrevend zijn met hun visie op aardgasloos wonen. Vorig jaar pleitte ook De Key voor het inzetten op all-electric warmtepompen in combinatie met zonne-energie, als alternatief voor warmte uit de industrie.