Wethouder Diemen niet blij met komst biomassacentrale

Wethouder Jorrit Nuijens (Groenlinks) is niet blij met de geplande biomassacentrale die Nuon van plan is neer te zetten in Diemen, aldus het Parool. In de raadsvergadering van afgelopen donderdag – 17 januari – werd al snel duidelijk dat ook geen enkele partij bereid is met het huidige plan in te stemmen.

Amsterdam Fossielvrij was er afgelopen donderdag bij om in te spreken,  samen met bezorgde bewoners van Diemen. Zij maken zich ondermeer zorgen om het verzieken van de luchtkwaliteit door de grote hoeveelheden fijnstof en andere schadelijke stoffen als de centrale er onverhoopt komt.

Een  biomassacentrale  van beoogd formaat betekend 160 miljoen kilo houtpellets van gekapte bossen importeren uit Canada en de Verenigde Staten, 25 vrachtwagens per dag en jaarlijks 35 miljoen subsidie die wordt verspild aan een achterhaalde, en bovenal zeer schaarse energievorm zonder enig toekomstperspectief.

Om nog niet te spreken van de gigantische hoeveelheid c02 die de komende 12 jaar de lucht in wordt gepompt door het verbranden van de houtpellets . Die uitstoot is (1 op 1) evenveel als bij het verbranden van kolen. Martin Junginger, een uitgesproken voorstander van biomassa laat in hetzelfde Parool artikel weten:

“Als je het zo bekijkt komt in één klap voor dertig jaar CO2 in de lucht die daarna weer moet worden opgenomen door nieuwe, jonge bomen. Dan begin je de rekensom met een koolstofschuld. Dan is bos laten staan altijd beter.”

Goed punt Martin, helemaal mee eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *