Warmteplan Sluisbuurt, Uitspraak Raad van State

Afgelopen woensdag, 16 februari is de uitspraak Sluisbuurt van de Raad van State gepubliceerd.  We hebben even gewacht met  een statement.  De uitspraak is niet bepaald eenduidig. Het kostte wat tijd om precies duiden. Maar, we zijn eruit.
Dus, wat betekent dit voor warmteplannen door heel Nederland?

Het slechte nieuws
De Raad van State (RvS). heeft besloten het hoger beroep gegrond te verklaren. Daarmee is het Warmteplan definitief geworden. De rechtbank Amsterdam had dit onderdeel vernietigd met haar uitspraak in 2020. Onze overwinning uit 2020 is dus weer (deels) teruggedraaid.

Het goede nieuws
De RvS oordeelt dat het hoofdstuk 4 van het warmteplan ‘geen besluitkarakter’ heeft. Ons bezwaar bij de bestuursrechter had dus überhaupt geen doorgaan moeten vinden.
De RvS heeft hiermee aangegeven dat de gemeente Amsterdam een (toekomstig) beroep altijd zal verliezen als het besluit is gebaseerd op hoofdstuk 4 van het warmteplan. De toets aan gelijkwaardigheid komt pas bij de omgevingsvergunning (die moet worden verleend zodra er een aanvraag komt vanuit een partij die zelf een warmtesysteem wil ontwikkelen).

En nu in gewone mensentaal:

Een gemeenteraad kan dus niet zomaar met een warmteplan zeggen: “wij tellen zonnepanelen niet mee”. Dat wordt echt pas bepaald bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. De toetsing moet plaatsvinden op basis van het landelijke bouwbesluit, en dus niet op basis van de (politieke) voorkeur van een gemeentebestuur. Blijkt het bouwbesluit niet duidelijk genoeg? Dan zal er in de toekomst misschien toch weer een rechter aan te pas komen.

Wat hebben we bereikt?
De lokale winst is binnen. Dankzij de politieke en juridische druk heeft Amsterdam vorig jaar al gekozen voor een duurzaam warmtesysteem voor de Sluisbuurt. Sindsdien zijn alle Amsterdamse warmteplannen voor nieuwbouwwijken gebaseerd op duurzame lage temperatuur bronnen.

Maar, uitspraak gaat verder dan alleen Amsterdam, en geeft helder signaal: Het heeft geen zin om alternatieven uit te sluiten met via een warmteplan. Ook met deze uitspraak krijgen gemeentes een ‘tik op de vingers’ . Dit verstevigt de positie van bedrijven, bouwers en energiecoöperaties die met duurzame warmte aan de slag willen. Indirect heeft de uitspraak precies het effect wat we beoogd hebben; heldere landelijke spelregels, en geen speciale privileges voor lokale warmte-monopolisten.

Wat staat ons nog te doen?
Er valt nog een wereld te winnen voor een eerlijk speelveld voor groene energie en tegen de macht van fossiele bedrijven. Dankzij dit lange traject hebben we een goed netwerk opgebouwd van duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en experts.
En, met deze uitspraak in de hand blijven we keihard lobbyen en actievoeren tegen de uitrol van vervuilende warmtenetten die draaien op fossiele brandstoffen en biomassa.

We willen iedereen nogmaals hartelijk bedanken voor alle steun en donaties.
En moge het duidelijk zijn dat dit alles absoluut de moeite waard is geweest!

 

Uitspraak in de media:

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i26525/warmteplan-sluisbuurt-definitief-door-uitspraak-raad-van-state-gelijkwaardigheid-zonnepanelen-onbekend

https://energeia.nl/energeia-artikel/40100866/sluisbuurt-te-vroeg-voor-de-vraag-of-zon-pv-en-warmtepomp-gelijkwaardig-zijn-aan-warmtenet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *