Rechtszaak Sluisbuurt

De Gemeente Amsterdam wil de huizen in nieuwbouw-wijk Sluisbuurt op Zeeburgereiland aansluiten op een warmtenet van hoge temperatuur. De warmte is afkomstig van afvalverbranding, een aardgascentrale en straks wellicht ook biomassa.

Dat klinkt niet erg klimaatvriendelijk, en dat is het ook niet. Gemeente Amsterdam sluit expres duurzamere opties, zoals zonnepanelen en warmtepompen uit. Dit gaat tegen landelijk wetten en regelgeving in.

Stichting Amsterdam Fossielvrij heeft daarom een rechtszaak aangespannen  om het warmteplan te vernietigen. April 2020 heeft de rechtbank ons in het gelijk gesteld.
Kort daarna heeft de gemeente besloten in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank.

Rechtszaken voeren is duur! 
Al helemaal nu de gemeente heeft besloten om in hoger beroep te gaan.
Amsterdam Fossielvrij draait voor 100% op vrijwillige inzet en we hebben geen inkomsten uit commerciele activiteiten. Uw donatie is van groot belang voor ons voortbestaan en de uitkomst van het hoger beroep!

Klik hier om te doneren

Voor de zaak Sluisbuurt hebben we hulp ingeroepen van een gerenomeerd advocatenkantoor Prakken d’ Oliviera. Alle opbrengsten van de deze fundraiser gaan naar de juridische kosten die door dit kantoor wordt gemaakt ter behoeven van de zaak Sluisbuurt. In de uitzonderlijke situatie dat er geld overblijft na het hoger beroep het geld besteed aan onze bredere campagne tegen biomassa en fossiele stadswarmte in Amsterdam. Ook die strijd is nog lang niet gestreden. 

Kijk hieronder voor meer achtergrond informatie over de rechtszaak.

Download hier: ‘Waar Vuur is, is Rook: Amsterdamse Stadswarmte in Tijden van VerduurzamingHet uitgebreide rapport door Dr Matthijs Hisschemöller van onderzoeksinstituut DRIFT in Rotterdam. Over de fouten en misstanden rondom het warmteplan Sluisbuurt.

Klik hier voor de aangevulde beroepsgronden

Steun onze fundraiser
Voor de zaak Sluisbuurt hebben we hulp ingeroepen van een gerenomeerd advocatenkantoor. Alle opbrengsten van de deze fundraiser gaan naar de juridische kosten die door dit kantoor wordt gemaakt ter behoeven van de zaak Sluisbuurt.

De kosten voor het voeren van deze zaak hebben we geraamd op 7650,-
. *Dit is inclusief griffiekosten en opstellen van aanvullende bezwaren door onze advocate. Stichting Fossielvrij Amsterdam wordt 100% gerund door vrijwillige inzet en verdient geen geld aan dit initiatief. Alle ondersteuning- financieel of anderzijds – is hard nodig en zeer gewaardeerd!

← Terug naar homepage