Extinction Rebellion en Fossielvrij Amsterdam eisen inzicht in isolatieplannen Ymere

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Door Jan-Willem Brouwer en Gerhard Rekveld

Op 1 maart bezetten activisten van Extinction Rebellion het hoofdkantoor van IJmere in het Amsterdamse havengebied. Na een uur kwam directeur Erik Gerritsen naar beneden om te vertellen dat aan de eerste eis tegemoet wordt gekomen. Extinction Rebellion wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een overleg met IJmere en wethouder Zita Pels waarin de planning wordt besproken. Extinction Rebellion wil dat huurders in de toekomst mee kunnen praten om een oplossing te bedenken voor de isolatieproblematiek en de armoede die deze veroorzaakt.

Isolatie is één van de meest effectieve en betaalbare methodes om CO2 uitstoot van  woningen tegen te gaan. De gemeente investeerde de afgelopen jaren weinig in isolatie, maar  des te meer in fossiele warmtenetten. Deze worden gestookt met afval, gas en biomassa. De ingreep mocht 5.000 euro subsidie per woning gaan kosten. Door de hoge temperatuur van het warmtenet is niet veel isolatie nodig. Dat was een voordelige oplossing voor de woningcorporaties. Een groot deel van de Amsterdamse energiekrotten staat echter in wijken die nog lang niet van het gas afgaan, waardoor bewoners met hoge kosten blijven zitten en het milieu vervuilt blijft.

Inmiddels duurt de energiecrisis voort waardoor veel mensen acuut in armoede zijn vervallen. De rampzalige gevolgen van klimaatverandering worden met de dag  zichtbaarder. Den Haag  besloot dat de slechtst geïsoleerde woningen vanaf 2028 niet meer verhuurd mogen worden. Ook het  gemeentebestuur van Amsterdam doet haar duit in het zakje en heeft een waar “isolatie offensief” aangekondigd.

Hoe dat isolatie offensief er precies uit komt te zien is  verre van duidelijk, behalve dat een groot aantal gemeenteambtenaren bezig is met het plakken van tochtstrips. Tegelijkertijd dekken de woningcorporaties zich in door te roepen dat het isoleren van woningen heel moeilijk gaat worden. Vaak beroept men zich daarbij op gebrek aan technisch personeel. 

Corporaties houden hun documenten over de planning van isolatieprojecten angstvallig geheim. Hierdoor ontbreekt essentiële informatie over de problemen waar ze in de praktijk écht tegenaan lopen en hoe deze op te lossen zouden zijn. De manier waarop de gemeente en de corporaties de verantwoordelijkheid voor het falen van isolatie campagnes op elkaar af schuiven is pijnlijk.

Daarom sluiten Extinction Rebellion en Fossielvrij Amsterdam zich aan bij de eis die een deel van de Amsterdamse gemeenteraad aan de corporaties durft te stellen.  Te weten: volledige transparantie over al hun isolatie plannen en dito investeringen. In de tussentijd moeten Amsterdammers die gedwongen zijn in lekke woningen te leven onmiddellijk een korting krijgen op hun huur.

Extinction Rebellion en Amsterdam Fossielvrij zullen hun gemeenschappelijke campagne onverminderd voortzetten totdat aan al hun eisen is voldaan.De nalatigheid van de corporaties heeft te lang geduurd. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *