Amsterdam, gun de gemeentes in de rest van het land ook duurzame warmte!

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

PERSBERICHT
Amsterdam, 28 mei

Onlangs hebben we vernomen dat de Amsterdamse Sluisbuurt een duurzaam warmtesysteem krijgt. Een prachtige overwinning en goed nieuws voor de energie transitie! Deze keuze is een mooi vervolg op de uitspraak van de bestuursrechter in April 2020; toen werd geoordeeld dat de gemeente niet zomaar duurzame alternatieven mag uitsluiten in nieuwbouwgebieden.

Amsterdam Fossielvrij is daarom verbaasd dat de Gemeente nog steeds in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. Het hele idee achter de rechtszaak was juist het aanjagen van duurzame warmte-oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Middels dit hoger beroep wil de wethouder kennelijk toch de mogelijkheid openhouden om woningen in andere buurten verplicht aan sluiten op niet duurzame warmtenetten.

Slecht nieuws voor andere gemeenten
Als Amsterdam middels hoger beroep alsnog de uitspraak terugdraait dan
zitten corporaties en projectontwikkelaars elders in Nederland met een groot probleem. In dat geval blijft namelijk de juridische deur open om nog tientallen duizenden nieuwbouwwoningen verplicht aan te sluiten op warmtenetten die draaien op fossiele brandstoffen en biomassaverbranding. Andere gemeentes die nog vastzitten aan oude concessieovereenkomsten met fossiele energiebedrijven zullen het Amsterdam niet in dank afnemen.

Behoud het vrije speelveld
Een vrijheid om nieuwe innovatieve oplossingen te kiezen werkt juist als prikkel voor partijen zoals Vattenfall om hun warmteaanbod te verduurzamen. De keuze voor een WKO in de Sluisbuurt bewijst dat de rechtszaak precies het effect heeft gehad waarop we gehoopt hadden. Daarom zou het eeuwig zonde zijn als de gemeente daar nu weer vanaf ziet.

Met een brede coalitie van bewoners, coöperaties en duurzame bedrijven hebben we de afgelopen jaren hard gestreden om geen nieuwbouwwoningen meer aan te sluiten op stadswarmte van hoge temperatuur. We roepen het stadsbestuur op om af te zien van het hoger beroep en samen te werken aan een stad waar ruimte is voor klimaatvriendelijke oplossingen!

Ook hebben we nog steeds grote zorgen over de verduurzaming van bestaande wijken. Vooral in Amsterdam Noord, Zuid-Oost en Nieuw-West valt nog een wereld te winnen met betere isolatie. In sommige woningen is het zo erg dat bewoners bij koud weer met hun jas aan in huis zitten. Op deze manier ontstaat het gevaar dat nieuwe ‘hippe’ wijken qua duurzaamheid tiptop in orde zijn, terwijl oudere buurten met veelal lage inkomens letterlijk in de kou blijven staan.

We hopen dat Gemeente zo snel mogelijk met een plan komt om hier iets aan te doen.
Amsterdam Fossielvrij ziet de keuze voor een duurzame Sluisbuurt als een goede aanleiding om de dialoog over de warmtevisie nieuw leven in te blazen. We gaan hierover graag in overleg met de wethouder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *