Stikstofoordeel mogelijk van invloed op biomassa in Diemen

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Een overwinning voor de natuur!
De Raad van State heeft, in navolging van het Europese Hof vorig jaar, de Nederlandse stikstofaanpak nu ongeldig verklaart. Dat meldt de Trouw van 29 mei 
Betekend dit het einde van biomassa?

De huidige stikstofaanpak is volgens de Raad van State in strijd met de Europese wet en daarom ongeldig. Dat is een uitspraak met verstrekkende gevolgen voor woningbouwprojecten, veehouderijen, wegenbouw en industrie, waaronder mogelijk ook het verbranden van houtige biomassa, waar de uitstoot grote hoeveelheden stikstof bij komt kijken.

Op dit moment zit de bouw van de ‘Diemer Biomassacentrale’ nog in de fase van vergunningsaanvraag.  Een gewijzigde norm voor het uitstoten van stikstof kan mogelijk de bestaande vergunnings-eisen ongeldig maken. Dat is niet alleen goed nieuws voor de omliggende woonwijken, maar ook de natuur en recreatiegebieden.

Al eerder waarschuwde Natuurmonumenten en Landschap Noordholland op de gevolgen van stikstof op naburige Natura 2000-gebieden waaronder Naardermeer en IIlperveld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *