Rechtszaak Sluisbuurt : Zitting Raad van State

Afgelopen maandag, 6 september waren wij aanwezig op de zitting bij de Raad van State voor de zaak ‘Warmteplan Sluisbuurt’. Zoals bekend heeft de Gemeente Amsterdam een hoger beroep aangetekend. Zij willen perse het warmteplan in de huidige vorm behouden.

Mocht de gemeente in hoger beroep alsnog winnen, dan hebben alle gemeentes is Nederland (juridisch gezien) de vrijheid om specifieke technieken (zoals zonnepanelen en warmtepompen) uit te sluiten als gelijkwaardig alternatief voor stadswarmte.

Amsterdam Fossielvrij laat dit niet gebeuren! Wij willen juist juridische ruimte creëren voor duurzame en innovatieve warmtesystemen. We hebben daarbij heel veel gehad aan de steunbetuigingen van duurzame bedrijven en organisaties die hier ook in geloven. Met behulp van onze energie-experts (Matthijs Hisschemöller en Hans van Wolferen) en natuurlijk onze advocate Bondine Kloostra hebben we afgelopen maandag alles gedaan om het belang van duurzame innovatie over te brengen op de rechters van de RvS.
Ook waren we nergens geweest zonder onze donateurs, aan wie nogmaals: Bedankt!

Hoe nu verder?
Het is nu wachten op de uitslag. Minimaal duurt zoiets 6 weken, maar dat kan ook flink uitlopen. In de tussentijd zitten we niet stil. Vooral in de bestaande woningvoorraad valt er nog veel werk te verrichten. Er zijn nog te veel te slecht geïsoleerde woningen en mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Gelukkig zijn er veel bewoners(groepen) in Amsterdam die samen met ons die strijd aan willen gaan. Ook willen we meer kennis delen met andere gemeentes die te maken krijgen met deze problemen.

Daarnaast maken we ons ook zorgen toenemende congestie op Amsterdamse stroomnet, de enorme elektriciteitsverbruik van datacenters. Dan is er nog onze prachtige haven: die nog steeds een doorvoer luik is voor kolen, olie en aardgas. Mede mogelijk gemaakt door fossiele bedrijven zoals Shell en Schiphol die nog steeds in de advies raden zitten van onze lieve, progressieve stad.

Wij zoeken nieuwe mensen!
We vinden het belangrijk dat Amsterdam Fossielvrij een open platform is voor klimaatdrammers en dwarsdenkers die zelf een campagne willen starten.
Dus bij deze de oproep: ben jij iemand, of ken jij iemand die kritisch onderzoek wilt doen naar energiebeleid, zelf een campagne wilt opzetten of ervaring wilt opdoen met politieke lobby? Stuur een mailtje naar mischa@amsterdamfossielvrij.nl

We horen graag van je.

Met duurzame groet,
Stichting Amsterdam Fossielvrij

Team Duurzame Warmte. 06 september 2021 Raad van State – Den Haag
van links naar rechts: Jan Willem, Hans, Mischa, Matthijs, Bondine

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *