Missie

Een Fossielvrij Amsterdam inclusief verwarming, transport en onze haven, dat is het doel. Stichting Amsterdam Fossielvrij is onderdeel van ‘Fossilfree’, een wereldwijde beweging die beleggers oproept te divesteren (d.w.z. investeringen terug te trekken) uit fossiele brandstoffen, om zo de overgang naar schone energie te versnellen en te helpen voorkomen dat klimaatverandering uit de hand loopt.

In Nederland zijn zo’n 19 groepen actief die zich richten op institutionele beleggers als gemeenten, universiteiten, hogescholen, en pensioenfondsen, allemaal met hun eigen unieke expertise en ervaring.

Wat is de situatie in Amsterdam?

Amsterdam is een stad met een duidelijke ambitie duurzaamheid te bevorderen en haar CO2-emissies te verminderen. Tegelijkertijd heeft onze stad de één na grootste kolenhaven van Europa, de grootste benzinehaven ter wereld.

Hoewel de gemeente aangeeft geen ‘fossiele investeringen’ te hebben omdat zij alleen schulden heeft, zijn er wel degelijk financiële banden met de fossiele energieindustrie  door de deelneming in koolstofintensieve ondernemingen zoals het Havenbedrijf, en het Amsterdams Energiebedrijf.

Ondertussen komt maar een heel klein gedeelte van de energie die we consumeren uit duurzame bronnen, ook wonen nog steeds veel Amsterdammers in ongezonde en slecht geisoleerde woningen. Dit terwijl onze verwarming sterk afhankelijk van Gronings aardgas en restwarmte afkomstig uit afvalverbranding en aardgasturbines.

Ook in Amsterdam is nog een wereld te winnen als het gaat om het stimuleren van duurzame alternatieven, klimaatadapatie, circulaire economie en de ontvlechting tussen (lokale) overheid en de fossiele industrie.

Samen met buurtbewoners en sympathisanten doen we kritisch onderzoek naar gemeentelijk beleid  en organiseren we campagnes rondom alles wat te maken heeft met klimaat en energie in de stad.

Wij zijn er voor alle Amsterdamse burgers, bedrijven en bestuurders die vinden dat er genoeg is gepraat, en dat we nu echt aan de slag moeten!

Meehelpen?
Amsterdam Fossielvrij draait volledig op lokale vrijwilligers.
Wil je actief worden? Meld je dan hier aan

← Terug naar homepage